Bezlepková rajská omáčka s hovězím masem a penne
První zmínky o rajčatových omáčkách pochází z Itálie z 18. století. Ta “naše” česká rajská omáčka je typická svou nasládlou chutí a připravit se dá na mnoho způsobů. Přestože ji provází pověst tučnějšího pokrmu, my jsme pro vás připravily odlehčenou verzi, díky které nemusíte svou oblíbenou pochoutku z jídelníčku vyřazovat. Stačí klasickou přílohu v podobě těstovin nebo houskového knedlíku nahradit nízkokalorickými konjakovými penne Slim Pasta v nálevu.
Ingredience pro 1–2 porce:
- 1x balení Slim Pasta penne v nálevu,
- 200 g hovězí plece,
- 1 polévkové lžíce olivového oleje,
- 1,5 polévkové lžíce rýžové mouky,
- 140 g rajčatového protlaku,
- 1 ks mrkve,
- 1 ks cibule,
- ½ celeru,
- ½ stroužku česneku,
- 4 ks hřebíčku,
- 1 lžíce octa,
- petržel,
- kuličkové koření, bobkový list,
- sůl na dochucení.
Jak na to
Maso spolu s očištěnou zeleninou zalijte asi 1,5 litrem vody a povařte do měkka. Mezitím na olivovém oleji osmahněte nadrobno pokrájenou cibuli, vmíchejte protlak, minutu restujte a zasypejte rýžovou moukou. Za stálého míchání povařte další půl minuty. Poté vmíchejte vývar z masa, omáčku trošku osolte a přidejte cukr, ocet, hřebíček. Omáčku pak 20 až 30 minut povařte. Přes síto omáčku propasírujte nebo vylovte všechno koření, rozmixujte a dochuťte cukrem, solí či pepřem. Vyjměte penne z obalu, několikrát propláchněte pod studenou vodou, ohřejte je na pánvi nebo v mikrovlnce. Maso nakrájejte na plátky a můžete servírovat.