7 jídel a nápojů, které vám pomohou, když jste dehydrovaní
Pocit žízně zažil někdy asi každý. Jde o první signál dehydratace, kdy tělo hlásí nedostatek tekutin. Následkem toho může docházet k bolestem hlavy, únavě či svalovým křečím. Pocit žízně se navíc postupně snižuje s věkem, a tak je nutné zejména u starších lidí neustále myslet na dostatečný příjem tekutin. A nemusí se jednat pouze o čistou vodu. Které nápoje a jídla vám v tom mohou pomoci?
Zázračná kokosová voda
Kokosová voda je osvěžujícím nápojem, který vám dodá víc než jen potřebnou vodu. Díky svému složení je bohatým zdrojem draslíku a minerálních látek a napomáhá k detoxikaci organismu. Kromě toho si tuto low carb potravinu zamilujete pro její nízký obsah tuku a sacharidů, schopnost snižovat krevní tlak či předcházet ledvinovým kamenům. Pokud jste v dietě, je rozhodně ideální volbou pro zpestření pitného režimu.
Lahodné vývary
Ano, i ty se počítají do vašeho pitného režimu. Vývary z kostí jsou navíc také zdrojem kolagenu, který je důležitý pro zdravé klouby, a přidaná zelenina je zdrojem dalších potřebných živin a vitamínů. Pokud máte problém s dodržováním denního pitného režimu, čiré polévky vám v tom snadno pomohou.
Tip: pokud do polévky přidáte nízkokalorické konjakové nudle Slim Pasta, kromě zvýšení příjmu tekutin se díky obsažené vláknině glukomannan také dostatečně zasytíte a váš kalorický příjem bude minimální.
Meloun
Ovoce a zelenina jsou obecně skvělou volbou pro udržení hydratace. Meloun obsahuje zhruba 92 % vody, kromě toho také vitamíny A, C, B6 či draslík. Jeho výhodou je také fakt, že vás zasytí a obsahuje málo kalorií (cca 150 kcal na 500 g melounu).
Tip: konzumace studeného melounu napomáhá, zejména při dehydrataci způsobené teplem, k rychlému ochlazení organismu.
Gazpacho
Oblíbená, původem španělská, polévka se podává hlavně v letních měsících. Nevaří se a konzumuje se studená. Jejím základem je syrová zelenina, zejména rajčata a okurky. Rajčata obsahují až 94 % vody a jsou tak osvěžující potravinou pro horké letní dny, která vás navíc i hydratuje.
Smoothies
Základem smoothies bývá většinou mléko, džus či neslazený ledový čaj v kombinaci s rozmixovanou zeleninou či ovocem. Oblíbený nápoj se tak díky přidaným ingrediencím, jako jsou vločky, jogurt nebo nízkokalorické konjakové přílohy, rázem stanou u i vydatnou svačinkou plnou vitamínů, která vás hydratuje a zasytí zároveň.
Tip: inspirujte se recepty na lahodná smoothies s kojakovými přílohami s nízkým obsahem sacharidů, díky kterým se snadno zasytíte a kalorie udržíte na uzdě.
Mléko
I mléko obsahuje zhruba 86 % vody. Kromě toho dodá tělu také potřebné bílkoviny, sacharidy, tuk, ale také třeba vápník, draslík a hořčík. Mléko je dobrá volba, jak hydratovat organismus, pokud cítíte nevolnost či nechuť k jídlu. Při přehřátí organismu je ideální pít ho studené.
Tzatziki
Věděli jste, že tento oblíbený řecký dip je také příjemnou a chutnou volbou pro hydrataci organismu? Jeho základem jsou jogurt a okurka, což jsou potraviny bohaté na vodu. Tzatziky dip bývá častou přílohou k masu, ale konzumovat se dá i samostatně, třeba jen s nakrájenou zeleninou.