Dnes je Mezinárodní den těstovin. Víte, po kterých se hubne?

Na světě existuje zhruba 600 druhů těstovin, které mají přes 1300 různých názvů. Popřejte dnes špagetám a spol., mají totiž svůj den. Mezinárodní den těstovin připadá již od roku 1998 právě na 25. říjen a jeho cílem je vylepšovat jejich reputaci a zvyšovat povědomí o nutričních hodnotách. Co jste o těstovinách možná nevěděli a které druhy můžete konzumovat i při nepříjemných výživových omezeních?

do článku pasta

První zmínky o těstovinách údajně pochází ze 4. století př. n. l., jak jinak než z Itálie, a první recept popisuje sekané maso s těstovinami. U nás je jejich historie spjata s firmou Bratři Zátkové, která funguje dodnes.

Nejoblíbenější jsou vřetena

Ze statistik vyplývá, že neoblíbenějším druhem u nás jsou bezvaječná vřetena, následují špagety a kolínka. Těstoviny, konzumované jako příloha (nikoliv jako hlavní chod), jsou z výživového pohledu cennou součástí jídelníčku. Pro svůj nižší glykemický index jsou oblíbené zejména kvalitní těstoviny z tvrdé pšenice. Pokud ho chcete udržet, pamatujte na to, že těstoviny nesmíte rozvařit. Jeho hodnota se tím zvyšuje a pocit sytosti potrvá kratší dobu.

Zázrak jménem konjak

Těstoviny mohou být z různých druhů mouky, vaječné či nevaječné, sušené či nesušené. Svůj boom zažívají i speciální těstoviny z konjaku, které jsou oblíbené pro svou nízkou kalorickou hodnotu, a proto jsou ideální součástí redukčního jídelníčku. Snadno a rychle je připravíte a jednoduše s nimi nahradíte klasické nudle, špagety, fettuccine či penne. Ideální se tedy tyto bezsacharidové těstoviny hodí do salátů, jako příloha k masu, ale také do polévek nebo oblíbených smoothies.

Jejich benefity ale sahají daleko za hranice vaší domácí váhy. Díky svému složení jsou totiž vhodné i pro ty, kteří se potýkají s nepříjemnými zdravotními omezeními, jako jsou diabetes, celiakie, intolerance na laktózu či obezita.

Jak konjakové těstoviny připravit?

Konjakové těstoviny se nemusí vařit, takže jsou připravené k okamžité konzumaci. Stačí je propláchnout pod tekoucí vodou a smíchat s oblíbenými ingrediencemi. Připravit se dají na tisíce způsobů a díky obsažené vláknině glukkomannan vás dokonale zasytí.

TĚSTOVINOVÝ KVÍZ

Jste milovníkem těstovin? Ověřte si v našem malém kvízu své vědomosti.

1) Názvy jednotlivých druhů těstovin mají svůj význam. Co znamenají špagety (spaghetti )?

        a)    Provázky

        b)    Motýlci

        c)    Stužky

2) Jak se správně „po italsku“ konzumují špagety?

        a)    Vidličkou a nožem

        b)    Vidličkou a lžící

        c)    Pouze vidličkou

3) Která tři těstovinová jídla patří mezi nejoblíbenější na světě?

        a)   Lasagne, Špagety all‘ amatriciana, Boloňské špagety

        b)   Boloňské špagety, Lasagne, Makarony se sýrem

        c)   Špagety all‘ amatriciana, Boloňské špagety, Špagety carbonara (se slaninou)

4) Rostlina konjak, ze které se vyrábí nízkokalorické těstoviny vhodné pro diabetiky a celiaky, roste

        a)    v Asii

        b)    v Jižní Americe

        c)    v Evropě

5) Jaký druh těstovin je v našem podzimním receptu s cuketou?

        a)    Fettuccine

        b)    Tagliatelle

        c)    Thajské nudle


testoviny nalevo3

Správné odpovědi: 

1) a

2) c (Italové špagety pojídají pouze vidličkou. Zvyk konzumovat je také lžící pochází od Američanů)

3) b

4) a (plantáže konjaku se nacházejí v asijských horských lokalitách mimo civilizaci, potraviny z konjaku tedy nejsou kontaminovány toxiny),

5) b (Tagliatelle jsou dlouhé, ploché nudle, kratší a užší než fettuccine).