Palmový olej a jeho negativa rezonují společností již několik let. Možná ho máte spojený se smutným obrázkem orangutanů a dalších druhů zvířat, které díky odlesňování ztratili svůj domov. Proč je palmový olej tak populární a co jeho stále narůstající produkce způsobuje? Je potřeba ho vyřadit ze svého běžného života? A je vůbec možné ho zcela vyřadit?
Palmový olej je druh rostlinného oleje vyrobený z plodů stromu Elaeis Guineensis, tedy palmy olejné. Svou popularitu si získal již během průmyslové revoluce v 18. a 19. století a nyní je nejpoužívanějším rostlinným olejem na světě. Jeho největšími producenty jsou Indonésie a Malajsie. Jen v Indonésii se plocha osázená palmami olejnatými během 20 let údajně zvětšila 27x a v roce 2019 činila 14,6 milionu hektarů. Americká studie ukazuje, že palmový olej je využíván u více než poloviny veškerého spotřebního zboží.
Sladkosti, kosmetika, biopalivo… Dá se palmovému oleji vyhnout?
Vyhnout se palmovému oleji vyžaduje pořádnou dávku obezřetnosti. Je častou přísadou v potravinách, jako jsou sladkosti, krekry, trvanlivé pečivo, pizza, příkrmy pro batolata, ale i v krmivu pro domácí mazlíčky. Vyrábí se z něj svíčky a ukrytý je i v drogerii a kosmetice. V neposlední řadě také pohání auta a jeho valná většina končí v biopalivech.
Proč je palmový olej tak oblíbený?
Vzhledem k tomu, že jeho produkce neustále stoupá, musí k tomu existovat důvody.
- Má výbornou konzistenci – v potravinách zabraňuje hrudkovatění a dodává jim požadovanou tuhost.
Má hladkou, krémovou konzistenci a nemá žádný odér. - Je tepelně stabilní – při smažení na palmovém oleji nedochází ke vzniku zdraví škodlivých trans mastných kyselin.
- Má vysokou konzervační schopnost – díky své odolnosti zajišťuje produktům dlouhou trvanlivost.
- Je levný – důvodem jeho oblíbenosti je mimo jiné nízká cena.
Palma olejná má nejvyšší výnosnost na rozlohu půdy a olej produkuje až dlouhých dvacet let. Přitom nevyžaduje žádnou extra péči.
4 neodpustitelné hříchy
Zprávy ze světa průmyslu palmového oleje tvrdí, že tato plodina hraje významnou roli v potravinovém systému některých zemí (v Indonésii a Malajsii zasytí až 4,5 milionu lidí) a poskytuje pracovní místa. Nelze však přehlédnout, jak rozsáhlé a závažné škody má na svém kontě jeho masivní produkce.
Odlesňování a devastace krajiny
Rychlost kácení deštných pralesů kvůli palmovým plantážím je extrémně vysoká. Na základě toho OSN odhaduje, že do roku 2022 zmizí v nížinách Indonésie až 98 % deštného pralesa.
Vyčerpání půdy a požáry
Palma olejná je velmi náročná na vodu a živiny. Díky její dlouhé životnosti (20–60 let) půdu naprosto vyčerpá a zbude po ní nekonečná (s)poušť. Půda navíc ztrácí schopnost zadržovat vodu, což přispívá ke stále častějším požárům.
Ztráta biodiverzity
V důsledku odlesňování je také výrazně ohrožena fauna i flóra. Kvůli rozšiřování plantáží přišlo o svůj domov velké množství živočichů. Kromě orangutanů tíživá situace postihuje také některé druhy ptactva, slony, tygry, týká se ale i rostlin či hub.
Znečištění vody, půdy a zvýšení emisí skleníkových plynů
V důsledku používání agresivních pesticidů, které způsobují nepříjemné zdravotní potíže, dochází ke znečištění půdy a vody. Nekonečné lány palem olejných navíc zachytí o dost méně oxidu uhličitého, což spolu s odlesňováním má za následek zvýšení emisí skleníkových plynů.
Volba je jen na vás, ale naštěstí můžeme pozorovat, že trendem posledních let je, že se lidé stále více zaměřují na výběr potravin a dalších výrobků, které palmový olej neobsahují. Patříme mezi ně i my ze Slim Pasty.
Co na přijímání palmového oleje ve stravě říká výživová poradkyně Slim Pasta, Monika Rychlovská Tělupilová?
„Palmový olej obsahuje nasycené mastné kyseliny a díky tomu se svým účinkem na naše tělo podobá živočišným tukům, které je potřeba v naší stravě omezovat. Pokud se snažíte do zdravého jídelníčku zařazovat rostlinné tuky, měli byste potraviny s obsahem palmového tuku sledovat.“