„Trénink profesionála nesmí končit po posledním písknutí na hřišti nebo v posilovně,“ říká kondiční trenér Martin Iterský
To jsou slova našeho nového člena rodiny ambasadorů Slim Pasta, který je více jak 10 let kondičním trenérem. Jeho tréninky prošly desítky běžných klientů, sportovních nadšenců, ale zejména profesionálních sportovců od hokejistů, přes fotbalisty po tenisty. Zeptali jsme se ho, jaký je rozdíl mezi “běžným trénování” a trénováním profesionálních sportovců, jak se on sám motivuje k výkonu a proč si zamiloval Slim Pastu.
Martine, mohl bys nám ve zkratce říci, kudy se ubírala tvá profesní dráha?
Od roku 2015 do roku 2018 jsem působil jako kondiční trenér A-týmu HC Sparta Praha, poté jsem začal spolupracovat s hokejovým svazem na rozvoji mladých nadějných hokejistů v týmu HC Stadion Litoměřice. Na to navázalo mé roční angažmá v ruském Magnitorgorsku, kde jsem se věnoval trénování týmu KHL - Metallurg Magnitogorsk. V současné době působím v týmu U20 České hokejové reprezentace a HC Stadion Litoměřice.
Čím je pro tebe sport, dá se to popsat pár slovy?
Sport je pro mě neodmyslitelná součást života. Většinu volného času se snažím věnovat právě sportu. Sportuji od malička, je to můj životní styl.
Když trénuješ "běžné smrtelníky" či profesionální sportovce, spojuješ trénování vždy se stravováním?
U sportovců je strava součást výkonu, proto s nimi stravu řeším. Řekl bych, že u běžné populace to není od úplného začátku vždy správná taktika zaměřovat se i na jídlo. Musíme se snažit jít krok za krokem. Jakmile se klient začne pravidelně hýbat je ideální přidat další krok a tím je kvalitní strava.
Za tvou kariéru ti prošly pod rukama desítky profesionálních sportovců. V čem je odlišné trénovat profesionála od běžného neprofesionálního sportovce?
Po profesionálních sportovcích můžete chtít víc, je to jejich práce, je potřeba aby se svému tělu věnovali 24/7. Strava, trénink, regenerace, suplementace, spánek. Trénink profesionála nesmí končit po posledním písknutí na hřišti nebo v posilovně. Je to nekonečný proces zlepšování svého těla. Takový luxus s neprofesionálem nemáte. Musí chodit do práce nebo do školy a většinou nemá čas vše podřídit výkonu.
Prožil si rok v Rusku. Dá se ve dvou větách popsat, jaké to bylo?
Ufff. Byla to neskutečná zkušenost a škola života. Změnilo to můj pohled na život i na sport a trénink. Vše v pozitivním slova smyslu. Jsem vděčný za to, že jsem tuhle šanci dostal.
Co tamní jídlo, jedl si tam něco speciálního?
Rusko je známe svým borščem a pelmeněmi. Ve sportovním prostředí je tam jako příloha asi nejpoužívanější pohanka místo klasické rýže a samozřejmostí je také kaviár.
Jak motivuješ do tréninku sám sebe?
To je většinou to nejtěžší. Pokud mám hodně práce, většinu své energie vkládám do svých klientů a proto nezbývá tolik sil na můj vlastní trénink. Poslední roky jsem se proto naučil chodit cvičit brzy ráno před prací. Nabíjí mě to energii a vím, že pak už klientům můžu dát úplně vše. Není se na co šetřit.
Jaké jídlo máš nejraději?
Záleží, jestli zdravé nebo nezdravé :) Ze zdravých je to kvalitní steak nebo mořské plody. Z nezdravých určitě lívance a štrůdl.
Kdy ses poprvé dozvěděl o konjaku a konjakových přílohách?
Necelé dva roky zpět, doporučil mi ho jeden z trenérů.
Proč sis oblíbil Slim Pastu?
Jím poměrně velké objemy jídla a často se mi stane, že už ve svém denním příjmu nemám kaloricky dostatek místa. Slim Pasta je v tomto ideální součást jídelníčku a její příprava mi navíc ušetří spoustu času.
A na závěr. Jaký sport bys nikdy nezkusil a proč?
Mám strach z výšek a celkem respekt i z hloubek, proto všechny sporty okolo toho, jako jsou například skoky do vody, horolezectví nebo hloubkové potápění, zkoušet radši nebudu :-)
Díky za rozhovor!