Využijte naše Black Friday slevy 25% NA VŠE.

Vajíčka. Superpotravina, která pomáhá při hubnutí

Velikonoce a vajíčka k sobě neodmyslitelně patří. Pro někoho jsou superpotravinou, jiní možná podlehli informacím o jejich neblahém vlivu na naše zdraví. Jaké vitamíny vajíčka obsahují, čím může být ovlivněna barva žloutku a kolik denně si jich můžete bez obav dopřát?

shutterstock_714691903 (1)

Cholesterol

Ještě před 20 lety se vyšší konzumace vajec nedoporučovala kvůli vysokému obsahu cholesterolu. „Jenže vejce kromě něj obsahují i látky, které jeho účinky zmírňují. Bez obav si tedy můžete dopřát jedno celé vejce denně,“ říká Monika Rychlovská Tělupilová, výživová poradkyně Slim Pasta.

Vaječné bílky

Vaječné bílky obsahují přibližně 90 % vody a 10 % kvalitních bílkovin. Navíc obsahují minimum tuku a energie. „Jejich konzumace je tedy vhodnou volbou pro ty, kteří se snaží hubnout,“ dodává říká Monika Rychlovská Tělupilová.

Barva žloutku

Barva žloutku nevypovídá vždy o tom, jestli byly slepice chovány v ekologickém chovu s volným výběhem, ale jde o obsah karotenů ve stravě slepice. Proto je možné, že krásně žluté žloutky mají díky barvivům přidaným do krmiva. 

Vitamíny

Kromě plnohodnotných bílkovin jsou vejce také zdrojem vitamínů A, A1, B1, B2, B3 a B6, železo, zinek, fosfor a měď.

Bílá či hnědá skořápka

Kvalitu vejce opravdu neovlivňuje barva skořápky. Rozdíl může být pouze v pevnější skořápce, kterou mají vajíčka hnědá.

A jak vejce připravit?

Vejce se dají připravit na několik způsobů. Jak je správně uvařit by mohlo vydat na knihu. Také jste vedli bezpočet podobných debat? Je lepší voda horká nebo studená? Je nutné přidat ocet? A kolik minut je vlastně akorát? Recept na pravdu nemáme, ale tipů a triků, jak na to, rozhodně ano.

Naměkko za 4 minuty – Ideální je vařit vejce pokojové teploty (při teplotním šoku se bílek snadněji přilepí ke skořápce) a vkládat je do vroucí vody. Vejce naměkko jsou nejlépe stravitelná.

Nahniličko za 6-7 minut – Typický je pro ně polotekutý žloutek. Skořápku udržíte  pohromadě přidáním 3 lžic octa a 2 lžic soli do vody. Po 6-7 minutách je podrobte okamžité studené vodní lázni.

Natvrdo za 9 minut – za 9 minut jsou vajíčka dokonale uvařená, nikoliv nepřevařená. Vejce natvrdo jsou nejhůře stravitelná, ale můžete je bez obav skladovat v lednici.