V honbě za vysněnou postavou je úplné vynechání příloh bez jejich adekvátní náhrady jedním z nejčastějších kroků, ke kterému se při hubnutí lidé uchylují. Tato radikální změna se ale z dlouhodobého hlediska nevyplácí a může mít i neblahé zdravotní následky. Snažíte se tímto způsobem hubnout i vy? Prozradíme vám, jak chytře nahradit vysokokalorické přílohy a efektivně snížit celkový příjem kalorií tak, abyste se cítili stále sytí.
Pokud jste se nikdy nepokoušeli o změnu jídelníčku či redukci hmotnosti, jste pravděpodobně jednou z mála výjimek. Většina z nás během svého života nějaké „zaručené“ dietě v honbě za dokonalou postavou podlehla. Vyřazení příloh z každodenního stravování je jednou z nich. Ačkoliv jejich eliminace zpočátku opravdu urychluje hubnutí, v praxi se ukazuje, že to pro většinu lidí není praktické, dlouhodobě udržitelné a ani nutné.
Proč se vynechání příloh dlouhodobě nevyplácí
Častý scénář vypadá tak, že při vynechání například obědové přílohy se tělo o energetický deficit přihlásí později večer, což má za následek dojídání se sladkostmi či velkými porcemi jídla. Pokud to nějaký ten týden přeci jen vydržíte, návrat do starých kolejí většinou bývá s neblahým dvojitým apetitem. „Při dlouhodobém vynechávání příloh si tělo přivykne na nižší příjem a po jejich opětovném zařazení pak hrozí poměrně vysoké riziko jojo efektu,“ potvrzuje Monika Rychlovská Tělupilová, výživová poradkyně Slim Pasta.
Zdravotní rizika
Dlouhodobé vyřazení sacharidů z jídelníčku, může způsobit i velmi nepříjemné zdravotní problémy. Jeden z mnoha výzkumů na toto téma uvádí, že zatímco krátkodobé (cca jeden týden) vyřazení sacharidů může mít za následek ztrátu hmotnosti (většinou se však jedná o úbytek vody), tak jejich dlouhodobá absence (několik měsíců či let) v jídelníčku může způsobit například srdeční arytmii, poškození ledvin, osteoporózu a celkové zhoršení fyzické aktivity.
Konjakové přílohy Slim Pasta: ideální cesta k redukci hmotnosti bez hladovění
Správnou cestou tedy není vyřadit přílohy z jídelníčku, ale vhodně je nahradit. „Ideální je zařadit do stravovacího plánu přílohy z konjaku. Dokonale vás zasytí a díky jejich velmi nízké energetické hodnotě vám pomohou snížit množství přijímaných sacharidů,” popisuje výživová poradkyně Monika Rychlovská Tělupilová. Kromě toho jsou bohatým zdrojem vlákniny glukomannan, která má blahodárný vliv na celkové zdraví, a navíc prokazatelně pomáhá ke snižování hmotnosti.
Jak klasické přílohy chutně odlehčit?
Pokud se tedy snažíte hubnout, konjakové přílohy vám ve vaší snaze určitě pomohou. A pokud byste si přeci jen rádi naservírovali běžnou přílohu, pokuste se ji připravit v odlehčené formě nebo doplněnou o zeleninu.
- Milujete bramborovou kaši? Zkuste část brambor nahradit celerem, brokolicí nebo květákem.
- Rýži, kuskus, pohanku nebo bulgur servírujte namíchané s nadrobno nakrájenou zeleninou, například květákem nebo brokolicí.
- Oblíbeným hranolkám, kroketám, bramborákům, topinkám či smaženým palačinkám se raději vyhněte. Smažením zbytečně zvyšujete energetickou hodnotu příloh jídla a zároveň ho „obohacujete“ o škodlivé karcinogenní látky. Kromě jiného tím přitížíte především žaludku a žlučníku.
TIP: Pokud jsou palačinky jednou za čas neodmyslitelnou položkou vašeho jídelníčku, zkuste zařadit palačinky v low carb variantě. Nízkosacharidové palačinky vynikají vysokým obsahem bílkovin, vlákniny i řadou vitamínů a minerálních látek.