Hovězí vývar patří mezi nejoblíbenější polévky. Nejen, že nás krásně prohřeje a pomáhá nám v boji s nachlazením, ale také dodá tělu mnoho potřebných živin a navíc skvěle chutná. My jsme pro vás připravili recept na odlehčenou variantu vývaru.
Místo běžných nudlí, které jsou kalorické a celiaci si je nemohou dovolit, jsme použili nízkokalorické konjakové nudle Slim Pasta, které jsou bezlepkové, mají pouhých 9 kcal na 100 g, jsou zcela bez sacharidů, tuku a přidaných solí. Navíc obsahují cennou vlákninu glukomannan, která vás zasytí a při dlouhodobém užívání snižuje cholesterol a pozitivně ovlivňuje vstřebávání cukrů a tuků v krvi.
Ingredience pro 2 porce:
- 1 balení Slim Pasta nudlí v nálevu,
- 450 g předního hovězího masa s kostí,
- 2ks mrkve (140 g),
- 2ks petržele (100 g),
- 1ks cibule (70 g),
- ½ celeru (100 g),
- 3ks bobkové listy,
- 8ks kuliček celého pepře,
- 6ks kuliček nového koření,
- petrželka, sůl, pepř.
Jak na to
Kořenovou zeleninu oloupejte, očistěte, omyjte a nakrájejte na kousky. Cibuli oloupejte, rozpulte a maso opláchněte ve vodě. Všechny ingredience vložte do hrnce, zalijte studenou vodou a dejte vařit. Vývar vařte na nízké teplotě nejméně tři hodiny. Čím déle vývar vaříte, tím bude lepší. Pokud se na povrchu během vaření usadí nečistoty, sesbírejte je naběračkou a odstraňte.
Po uvaření vytáhněte zeleninu a maso a vývar přeceďte přes jemný cedník či plátýnko a vlijte vývar zpět do hrnce. Uvařené maso vidličkou rozdělte na vlákna a dejte jej společně se zeleninou, kterou nakrájíte na měnší kousky také zpět do hrnce s vývarem. Přidejte do vývaru čerstvou petrželku a připravte si nudle Slim Pasta – nudle vyjměte z balení, v cedníku propláchněte pod studenou vodou, přidejte do hrnce s vývarem a ještě dvě minuty prohřívejte. Nakonec vše dochuťte solí a pepřem.
Tip: Pro ještě více dietnější verzi vývaru, nechte vývar odležet přes noc v lednici a druhý den z něj odstraňte tuk, který se usadil na povrchu.