Karelské pirohy po česku
Pokud toužíte proniknout do tajů severské kuchyně, ochutnejte typickou finskou chuťovku - Karelské pirohy. Hojně se pečou během vánočních svátků, ale najdete je v místních pekárnách během celého roku. Běžně se přikusují k polévce, steaku ze soba nebo jen tak. My jsme pro vás připravili variantu z listového těsta, speciální sticky rýže a lahodného nízkokalorického kečupu bez cukru a tuku.
Ingredience na 8 pirohů:
- 1x balení Slim Pasta sticky rýže bez nálevu
- 1x balené, rozválené listové těsto
- nízkokalorický kečup Slim Pasta nebo nízkolaorický dresink Barbecue
- 50 ml smetany
- 50 g goudy
- vajíčko na potření
- sůl a pepř na dochucení
Jak na to
Rozválené listové těsto nakrájejte na 8 stejných obdélníků. Propláchnutou sticky rýži chvilku povařte ve smetaně, osolte a přidejte nastrouhaný sýr. Směs nechte vychladnout a po 20 minutách poklaďte střed placičky vrchovatou lžící rýžové náplně. Okraje zdvihněte a mírným stlačením mezi prsty vytvarujte ohrádku a lehce zmáčkněte tak. aby směs nevytekla. Pečte na 180 - 200 stupňů po dobu 10 až 15 minut na plechu s pečícím papírem. Po upečení potřete okraje pirohů rozpuštěným máslem nebo vajíčkem a servírujte s nízkokalorickým kečupem či barbecue omáčkou.
Tip: Pokud chcete upéct Karelské pirohy podle tradičního receptu, připravte si těsto z jemně mleté žitné mouky, vody a lžičky soli a másla na potření.