Poke bowl s tuňákem
Máte rádi tuňáka? Dopřejte si u štědrovečerní tabule trochu exotiky a připravte si havajskou poke bowl – zdravou misku plnou chutí. Poke bowl je tradiční havajské jídlo inspirované japonskou kuchyní. Poke znamená „posekané na kousky“ a přesně tak pokrm vypadá. Jde o rybu a zeleninu nakrájené tzv. „na sousto“ a servírované v misce společně s rýží. Recept je chutný a ideální pro odlehčenou vánoční tabuli.
Ingredience na 2 porce:
- 1 balení Slim Pasta rýže bez nálevu,
- nízkokalorický Barbecue dresink,
- nízkokalorický dresink Vajonéza,
- 200 g kvalitního tuňáka žlutoploutvého,
- 90 g avokáda,
- 150 g salátové okurky,
- 100 g ředkviček,
- řepkový olej,
- sezamová semínka,
- zelená nať z jarní cibulky na ozdobu.
Jak na to
V misce smíchejte Barbecue dresink a olej. Přidejte tuňáka a ze všech stran obalte. Misku zakryjte folií a dejte marinovat do lednice. Mezitím si nachystejte další ingredience. Slim Pasta rýži vyjměte z obalu, avokádo, okurku a ředkvičky nakrájejte na tenké plátky.
Rozpalte nasucho pánev. Na talíř si připravte sezamová semínka. Namarinované steaky z tuňáka orestujte z každé strany asi 1 minutu nebo podle chuti. Měly by ale zůstat téměř syrové. Z pánve tuňáka přendejte na talíř se sezamovými semínky a obalte ho ze všech stran. Na suchém ubrousku nechte chvíli odpočívat a pak nakrájejte na plátky.
Do servírovací misky postupně naskládejte konjakovou rýži, plátky okurky, ředkviček a avokáda. Nakonec přidejte tuňáka. Pocákejte Vajonézou a posypte nadrobno pokrájenou natí z jarní cibulky.