Moučník nebo hlavní jídlo? Obojí je správně. Rýžový nákyp můžeme určitě označit za samostatnou kuchařskou disciplínu. Dá se připravit na mnoho způsobů, záleží jen na vaší chuti, oblíbeném ovoci a fantazii. My jsme do nákypu zvolili meruňky s brusinkami a vše dochutili jemně mletou voňavou skořicí a sladkým medem. Základem receptu je konjaková rýže Slim Pasta, která vám díky téměř nulovému obsahu kalorií dovolí mlsat bez výčitek.
Ingredience pro 2 porce:
- 2 balení konjakové rýže Slim Pasta bez nálevu,
- 1 plechovka konzervovaných meruněk,
- 500 ml mléka,
- 150 g nízkotučného tvarohu,
- 1–2 vejce,
- 1 lžíce medu na ochucení,
- ½ balení brusinek,
- mletá skořice,
- kousek másla.
Jak na to
Do kastrůlku nalijte mléko a chvíli ho prohřívejte na mírném ohni. Připravte si rýži Slim Pasta – přímo z obalu ji přidejte do kastrůlku s mlékem a za stálého míchání povařte do té doby, než rýže nasákne mlékem. Poté sundejte kastrůlek z plotny a nechte chvilku vychladnout. Připravte si sníh z bílků. Zbylé žloutky vmíchejte do rýže, pak opatrně vmíchejte i sníh z bílků. Do této směsi přidejte brusinky, dochuťte mletou skořicí a vše promíchejte. V misce utřete nízkotučný tvaroh s medem a meruňky si nakrájejte na slabé plátky. Do formy rozložte třetinu rýžové směsi, obložte vrstvou meruněk a potřete tvarohem. To ještě jednou zopakujte a zakončete vrstvou rýže. Na poslední vrstvu ještě můžete dát vločky másla. Nákyp dejte do předehřáté trouby na 180 °C a pečte do zlatova cca 40 min.
TIP: Schovejte si šťávu z meruněk a až naservírujete nákyp na talíř, ještě ho lehce šťávou polijte.
Dobrou a lehkou chuť!